Kopi
luwak to gatunek kawy pochodzący z południowo-wschodniej Azji,
wytwarzany z ziaren kawy, które wydobywane są z odchodów
zwierzęcia z rodziny łaszowatych, łaskuna muzanga (Paradoxurus
hermaphroditus), nazywanego popularnie cywetą, a lokalnie luwak.
Łaskun
chętnie zjada owoce kawowca, ale nie trawi jego nasion, a jedynie
miąższ. Po nadtrawieniu przez enzymy trawienne i lekkim
sfermentowaniu przez bakterie produkujące kwas mlekowy ziarna
przechodzą przez przewód pokarmowy i są wydalane.
Zwierzę
zjada tylko najlepsze owoce, a przez przejście przez przewód
pokarmowy łaskuna ziarna kawy tracą gorzki smak i kawa z nich
wytwarzana zyskuje nowy, łagodny aromat.
Po
oczyszczeniu kawę przetwarza się w typowy sposób. Ten gatunek
zbierany jest przez ludność z wysp indonezyjskich (Sumatra, Jawa,
Celebes), a w mniejszym stopniu z Filipin i Wietnamu. Wysoka cena
skupu czasem skłania mieszkańców tych terenów do łowienia
łaskunów i karmienia ich owocami kawy dla łatwego uzyskania
znacznych ilości tego gatunku kawy.
Kopi
luwak jest najdroższą kawą na świecie - kilogram kosztuje około
tysiąca euro. Wynika to z faktu, że jej światowe „zbiory"
wynoszą zaledwie 300 - 400 kg rocznie. Głównymi konsumentami są
Stany Zjednoczone i Japonia, chociaż staje się dostępna też w
innych krajach, w tym także w Polsce.
A jak!
W Polsce każde odpowiednio rozreklamowane gówno zawsze znajdzie
nabywców! Snobów ci u nas dostatek!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz