Pałeczka okrężnicy (łac. Escherichia coli), to względnie
beztlenowa bakteria. Wchodzi w skład fizjologicznej flory bakteryjnej jelita
grubego człowieka oraz zwierząt stałocieplnych. W jelicie ta symbiotyczna
bakteria spełnia pożyteczną rolę, uczestnicząc w rozkładzie pokarmu, a także
przyczyniając się do produkcji witamin z grupy B i K. Pałeczka okrężnicy w
określonych warunkach wywołuje schorzenia układu pokarmowego i moczowego
człowieka. E. coli spotyka się powszechnie w glebie i wodzie, gdzie trafiają z
wydzielinami i kałem. Jej obecność w wodach powierzchniowych (tzw. miano Coli)
jest często stosowanym wskaźnikiem ich zanieczyszczenia. Bakterie E. coli mogą
kolonizować skórę i błony śluzowe jamy ustnej oraz układu oddechowego.
Szczepy
bakterii ulegają mutacji i mogą się stać dla człowieka zabójcze. Ich obecność
kojarzona jest najczęściej z brudem.
Na jednym z amerykańskich uniwersytetów odkryto, które z
codziennych czynności narażają nas najbardziej na kontakt z bakteriami E coli. Według
Chucka Gerby, profesora uniwersytetu w Arizonie, to nie toaleta jest najlepszym
środowiskiem rozwoju bakterii. Jego zdaniem jest dokładnie odwrotnie! Sedes
jest najbezpieczniejszym miejscem, jeśli chodzi o obecność zarazków. Gerba
używa wręcz określenia „nasz złoty standard". Hmmm.... Chyba jednak nie w
Polsce!
Środowiskiem
idealnym dla rozwoju bakterii, są paradoksalnie przedmioty, które pomagają
utrzymać czystość, a więc gąbki i ściereczki do naczyń.
Na drugim
miejscu jest sprzęt kuchenny. Na desce do krojenia znajduje się 200 razy więcej
bakterii niż w toalecie.
Siedliskiem
bakterii są również na szeroko pojęte gadżety: telefony komórkowe, torebki, a
także wózki w supermarketach czy torby na zakupy.
Krajem,
który jest najbardziej narażony na działanie bakterii E coli jest Arabia
Saudyjska. Z kolei najwyższy poziomem dbałości o higienę mają Kanada i
Australia.
Reasumując
- zdaniem Chucka Gerby - powinniśmy używać deski sedesowej do przyrządzania potraw.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz